اهميت آمينو اسيدها در كشاورزي و باغداري
صحبت از تغذيه گياه كه ميشود، غالباً اهميت آمينو اسيدها در كشاورزي و باغداري از همه بيشتر ناديده گرفته ميشود. چه بخواهيد سلولهاي گياهي را در برابر بيماري تقويت كنيد و چه بخواهيد مواد مغذي را براي تقويت ريشه در خاك پخش كنيد، آمينو اسيدها اجزاي سازندهي عملكرد گياهي به شمار ميروند. آمينو اسيدها در زمرهي مهمترين مكملهاي در دسترس براي گياهتان هستند، ولي در مورد نقششان در فيزيولوژي گياهان اطلاعات نه چندان زيادي در اختيار عموم قرار دارد. اين اسيدها، بالاخص وقتي حرف از گياهان ميشود، واقعاً شالودهي حيات هستند.
تا آنجا كه امروزه عقلمان قد ميدهد، در تمامي جنبههاي حيات بر روي كرهي زمين، در بين ميليونها پروتئيني كه در آفرينش تمامي گونههاي گياهي و جانوري نقش دارند تعداد يكصد آمينو اسيد وجود دارد كه اجزاي سازندهي پروتئينهاي مذكور به شمار ميروند و فقط بيست عدد از آنها در بدن انسان و جانوران يافت ميشود. اصلاً فرقي نميكند كه هدفتان داشتن گلهاي بزرگتر باشد، شكستن ركورد برداشت محصول باشد يا فقط بهدنبال رشد گياهي فراوان هستيد، وجود آمينو اسيدها ضروري است! نتايجي كه گياهان ارائه ميدهند به خاطر كيفيت بسيار بالاي سلولهايي است كه شالودهشان حاوي آمينو اسيدهاي توليد شده توسط گياه است. براي ساخت آمينو اسيدهاي لازم براي رشد چنين سلولهايي، گياه به انرژي نياز دارد.
اگر گياهتان بتواند به آمينو اسيدهاي مكملش دست يابد بدون اينكه مجبور شود آنها را از اكسيژن، كربن، نيتروژن و هيدروژن و بعضي مواقع سولفور بسازد، انرژي بسيار مضاعفي در اختيار خواهد داشت كه در موقع نياز ميتواند از آن استفاده كند. اين مسئله در كنار رشد سالم و نيرومند درخت، مقاومت در برابر آفتها و بيماريها را نيز در بردارد. كيفيت آمينو اسيدها، يا از اين مهمتر، چيزي كه جاندار خودش توليد ميكند نقش مهمي در تقويت سلولها دارد. اين نوع كيفيت كمك ميكند تا شكل سهبعدي كه توسط آمينو اسيدها شكل ميگيرد در كنار تقويت اين ساختارها موقع استفاده، يا جاي گيريشان درون سلول، مشخص شود. به همين خاطر هم است كه بايد از مكملهاي آمينو اسيدي با پايهي گياهي در باغتان استفاده كنيد.
آمينو اسيدها به بسياري از فرآيندهاي سيمبيوتيك كه به بهبود بسياري از ابعاد گياهي، خاكي و ميكروبيولوژي ختم ميشود كمك ميكند. در خاك، شلاتورهاي شگفتانگيزي هستند. ميتوانند توليد مفيد اكسين و فيتو هورمونها را كليد بزنند يا پيشدرآمدي براي آن دو باشند. همچنين با شيوههاي مختلفي نظير تقويت ديوارههاي بيروني كه اجازه ميدهد در برابر شرايط سخت خارجي ايستادگي كنند، ميكروفلوراي مفيد را ارتقا ميبخشند. كلوني شاداب و قوي ميكروبي به جذب بهتر مواد مغذي در كنار وجود سيستم ريشهاي گسترده و سالم كه ميتواند عليه بيماريها مبارزه كند و در شرايط زيستمحيطي شديد كارايياش را حفظ كند، كمك ميكند.
با اينكه آمينو اسيدها فوايد مثبت زيادي در خاك دارند، بسياري از آنها فقط از طريق روزنههاي برگ و با تغذيهي برگي و محلولپاشي در اختيار گياه قرار ميگيرند. اگر از آمينو اسيدها بهدرستي استفاده شود، تأثيرات عميقي خواهند داشت. بعضي از مهمترين اثرات آن در ادامه ذكر شده است:
آمينو اسيدها و مقاومت در برابر استرس
عوامل استرسزا نظير دماهاي زياد، رطوبت كم، يخبندانها، حملات افت، طوفانهاي تگرگ يا سيلاب روي متابوليسم گياه تأثيري منفي دارند و باعث ميشود ميزان كيفيت و كميت محصولات با كاهش روبهرو شود. بهرهگيري از آمينو اسيدها قبل، در طول و بعد از شرايط استرسزا، موادي را در اختيار گياه قرار ميدهد كه مستقيماً مربوط به فيزيولوژي استرس است و از اين رو هم تأثير پيشگيرانه و هم تأثير بازيابي قواي گياهي را در بردارد.
آمينو اسيدها و فتوسنتز بهتر
در توليد كلروفيل، آمينو اسيدها بسيار ضروري هستند؛ كلروفيل موتور پشت پردهي فتوسنتز است. آمينو اسيدها به تمركز بالاي كلروفيل در گياهان كمك ميكنند كه بهنوبهي خود ميزان فتوسنتز بسيار بالايي را رقم ميزنند كه در عوض، گياه انرژي بسيار بيشتري در اختيار خواهد داشت.
كاركرد آمينو اسيدها روي روزنههاي برگ گياهان
علاوه بر عوامل خارجي نظير نور، رطوبت و درجه دما، روزنههاي گياهان با كمك عوامل داخلي همچون، همانطور كه حدس زديد، آمينو اسيدها، باز و بسته ميشوند. اين باز و بسته شدنها به كنترل توازن رطوبت در گياه كمك ميكند. ولي از اين مهمتر، سبب تسهيل دسترسي به گازهايي مثل كربن دياكسيد ميشود كه براي رشد شديد و پيوستهاش لازم است.
آمينو اسيدها و تأثيرشان روي گردهافشاني و ميوهدهي
آمينو اسيدها به باروري گردهها كمك كرده و براي همين براي گردهافشاني حياتي هستند. آنها جوانهزني گرده و طول لوله گرده را افزايش ميدهند و به بار نشيني ميوه را بهبود ميبخشند، براي بالابردن ماندگاري ميوهها، ديوارههاي سلولي را بيشتر تقويت ميكنند و در بهبود مرحلهي رسيدن ميوه كمك ميكنند كه روي داشتن طعم خوب تأثير ميگذارد.
تجربه نشان ميدهد كه براي رسيدن به بهترين نتيجه، استفاده از آمينو اسيدها بايد هر هفته يا هر سه هفته يكبار در خاك و هر پنج الي هفت روز بهصورت محلولپاشي انجام گيرد. نهتنها مجاز هستيد، بلكه بايد غلظت آمينو اسيد در خاك نسبت به محلولپاشي را بيشتر باشد. براي آنكه آمينو اسيدها نيازها و ملزومات گياهان را هنگام محلولپاشي تأمين كنند نيازي نيست محلول غلظت زيادي داشته باشد، زيرا فقط برگها از آن بهره ميبرند. با وجود اين، وقتي در خاك استفاده ميشود فقط ريشهها نيستند كه از آمينو اسيدها استفاده ميبرند.
زندگي ميكروبي و حتي مؤلفههاي فيزيكي خاك نيز از چنين پيشكشي سخاوتمندانهاي نهايت استفاده را ميبرند. اين را به خاطر داشته باشيد كه آمينو اسيدها در ساختار خود حاوي مقادير زيادي نيتروژن هستند و به خاطر حلاليت بالايشان در آب تا حدودي كود نيتروژن نيز محسوب ميشوند. براي جبران اين مشكل، تنظيم برنامهي كوددهيتان به ميزان اندك ضرورت دارد.
حتي در آن چرخهي حيات گياه كه نيازي به نيتروژن اضافه محسوس نيست، همچنان آمينو اسيدها سودمند هستند. كافي است در برنامهتان روي استفاده از ميزان اندكي آمينو اسيد در اسپريهاي مرطوبكننده، ولي به دفعات بيشتر، تمركز كنيد. بدين شكل گياهان، بدون ريسك تبديل شدن آمينو اسيدها به كودهاي نيتروژني، تمامي فوايد فيزيولوژيكي آن را دريافت خواهند كرد. طي مراحل رويشي يا فقط در گياهان رويشي كه نيازمند كودهاي نيتروژني هستند يا كه ميتوانند از آن استفاده كنند، آمينو اسيدها در فراهم ساختن اين نيتروژن به ميزان قابل توجه و بسيار باكيفيت مثالزدنياند.
شيوههاي مختلفي براي در اختيار قرار دادن آمينو اسيد به محصولاتتان وجود دارد كه بعضي از آنها بهتر از بعضي ديگر هستند. خبر خوب اينكه خود آمينو اسيدها كاملاً قابل حل در آب هستند و براي همين خيلي راحت ميتوانيد از آنها به شيوههاي بسياري و با استفاده از سيستمهاي گوناگون زيادي در باغتان استفاده كنيد.
همانطور كه قبلاً ذكر كردم، آمينو اسيدها شلاتورهاي مغذي طبيعي و بسيار مؤثري هستند. ميتوانيد در بسياري از كودهايي كه حاوي مواد ميكرومغذي هستند، بالاخص مواد حلشونده در آب، تركيبات داراي شلاتور را پيدا كنيد. بعضي از اين محصولات، آمينو اسيدها را در قالب تركيبات داراي شلاتور استفاده كردهاند. اين كار ضمن در دسترس قرار دادن مواد مغذي بيشتر، باعث ميشود مقاديري آمينو اسيد نيز براي گياه تأمين شود.
آمينو اسيدها نقشي بسزا در سلامت گياهان ايفا ميكنند و حس ميكنم بايد صد در صد مطمئن شويد كه گياهتان به هر اندازه آمينو اسيدي كه نياز دارد دسترسي داشته باشد. به تجربه دريافتهام بهترين روش براي كسب بيشترين فايده استفاده از مكملهاي آمينو اسيد كامل، صد در صد محلول و مخصوص گياه است. بدين شكل روي اينكه كجا، كي و چه مقدار از آن را در اختيار گياه قرار دهيد كنترل كاملي خواهيد داشت؛ به همين دليل، خواهيد توانست بهترين ميزان استفادهاي واقف شويد كه به محصولتان اجازه ميدهد به ظرفيت كاملش برسد.
براي خريد كود آمينو اسيد و ساير انواع كودها و ديگر محصولات كشاورزي به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرماييد.
همچنين از راههاي زير نيز ميتوانيد محصولات ما را ملاحظه و خريد نماييد:
۱- مراجعه به صفحه اينستاگرامي به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat_shop/
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به كانال تلگرامي به آدرس:
۳- تماس با شماره موبايل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳
برچسب: